ידעתם שניתן לחוש חרדה או שמחה, כשאנחנו נכנסים לתוך חלל מסוים?
כיצד קירות, חללים וחפצים משפיעים על מוחנו?
מה הקשר בין עיצוב ומצב הרוח?
עיצוב ובריאות הנפש?
עיצוב והקשרים האנושיים?
וזאת רק בשל השפעת העיצוב על המוח שלנו!
הוא תחום המיישם תובנות ממדעי המוח לעיצוב מוצרים, שירותים וחומרי שיווק. זה כרוך בשימוש בטכניקות הדמיית מוח, כגון הדמיית תהודה מגנטית פונקציונלית (fMRI) ואלקטרואנצפלוגרפיה (EEG), כדי לחקור כיצד מוחותיהם של אנשים מגיבים לגירויים שונים, כגון תמונות חזותיות, צבעים וצלילים.
המטרה של נוירו עיצוב היא ליצור עיצובים שישפיעו לטובה על המוח האנושי, מה שמוביל למעורבות מוגברת, תגובות רגשיות חיוביות וחווית משתמש משופרת. על ידי הבנת האופן שבו המוח מעבד מידע ומקבל החלטות, מעצבים יכולים ליצור עיצובים יותר אינטואיטיביים, אסתטיים ויעילים בללכוד תשומת לב ולהחזיק אותם.
עיצוב נכון משפיע על איכות החיים ,תקשורת הבינאישית, קבלת החלטות, איכות שינה ועוד פרמטרים בחיי היום יום, מכאן שעיצוב זה לא מותרות, אלא איכות חיים.
ההשפעה של ה NEURO DESIGN בעיצוב החלל באמצעות בחירת צבעים נכונים, צורות גאומטריות , סוג רהיטים וכל פרט קטן בעיצוב הבית/משרד שישפיע עלינו.
אחד הדברים שמדעי המוח עזרו לנו להבין טוב יותר זה את האופן בו צבעים שונים מעוררים הרגשות שונות. בפועל מדובר בהפרשה של הורמונים כמו דופמין, סירוטינין או אדרנלין וכימיקלים אחרים במערכת העצבית של המוח.
לדוגמא, הצבע האדום גורם רגש עז והתרגשות ואמנים לאורך ההיסטוריה עשו ועושים בו שימוש כאלמנט מלהיט יצרים. דוגמה מאירת עיניים היא אימוץ הסדין האדום במלחמת השוורים. בניגוד לסברה הרווחת הסדין האדום לא מיועד לשור שהוא בכלל עיוור צבעים, אלא הוא נועד להעלות את סף הגירוי של הצופים. היום אנחנו יודעים שהצבע האדום משפיע על מנגנון שחרור האדרנלין שמאיץ את הדופק, את קצב הנשימה ומעלה את לחץ הדם. לכן, נשתמש בצבע האדום ע"ג שטחים קטנים יותר או באקססוריז.
דוגמא נוספת הנה הצבע הירוק, שמסייע לשחרור מתחים ולחץ, בדיוק כמו שהחוויה שלנו בטבע.
בעבר כל קירות בתי"ח בארץ היו צבועים בגוון ירוק בהיר. כיום, מאז הקורונה עם הכנסת החוץ לפנים באמצעות צמחייה בבית וצביעת קירות בירוק.
צבע משפיע :
על רמת הערנות והריכוז
על הרגש
על רמת לחץ הדם
על תיאבון והמטבוליזם
המפתח ליישום נכון של צבעים הנו שילוב ובחירת צבעים שמשפיעים עלינו באופן חיובי, המינון והמיקום.
המחקר הנוירולוגי חושף שהמוח שלנו מגיב באופן חיובי לסימטריה. חוסר איזון יוצר בנו חוסר שקט, זו כנראה הסיבה שבכמעט כל תרבות אחד הפרמטרים ליופי הוא פנים בעלות מבנה סימטרי ופרופורציות מושלמות. הנוירו ארכיטקטורה שמה דגש מיוחד על האיזון הזה ותמיד חותרת למצוא את הפרופורוציות הנכונות. שוב, גם במקרה הזה אדריכלות טובה תמיד חתרה לאיזון וחקרה את הפרופורציות הנכונות והשתמשה בעקרונות לחלוקה מאוזנת של החלל .
דוגמא טובה לסימטריה ניתן לראות גם באדריכלות היפנית שמשלבת מינימליזם, סימטריה ותאורה מבחוץ.
חקר המוח מלמד אותנו עוד כמה דברים על האופן שקווים וצורות משפיעים על ההרגשה שלנו. למשל, מחקר אחד בדק כיצד צורות של רהיטים ואלמנטים אחרים במרחב המעוצב משפיע על המוח. במהלך המחקר נסרקה פעילות מוח של אנשים ששהו בחדרים דומים. באחד, עוצבו הרהיטים בקווים ישרים וחדים. בשני, הרהיטים היו בעלי קו קמור ומעוגל. מסתבר שהקווים המעוגלים עוררו פעילות מוחית רבה יותר וגם יצרו אווירה ידידותית בחדר, ואילו הקווים הישרים והחדים עוררו ניכור ותחושות שליליות. אני מניחה שאתם יכולים לנחש באיזה סוג של ריהוט הנוירו ארכיטקטורה דוגלת.
סדר וארגון כבסיס לעיצוב נכון
המוח שלנו כל הזמן מתעסק בקבלת החלטות, אפילו כשאנחנו לא מודעים לזה אנחנו מקבלים המון מיקרו החלטות. עיצוב מדויק שלוקח זאת בחשבון מקצר תהליכים של קבלת החלטות קטנות, גורם לנו להרגיש הרבה יותר נוח וחוסך תהליכי סטרס שאנחנו אפילו לא מודעים להם.
עיצוב מהסוג הזה הוא עיצוב שמוביל ומנחה אותנו אוטומטית לשמור על סדר, לדעת שכל דבר במקום, וכמובן לשלוף, בלי להשקיע כל מחשבה, את מה שאנחנו צריכים באופן אוטומטי מהמגירה הנכונה – תרתי משמע. אנחנו נוטים לנוע במסלולים קבועים. חלק ממה שמעצב שעובד לאור הנוירו עיצוב הוא לאתר את המסלולים האלה, להסיר מהם מכשולים ולעצב את החלל כחלק מהזרימה הזו. כשאנחנו מדברים על חלל שיש בו תחושה של זרימה נכונה והרמונית אנחנו מתכוונים בדיוק לזה.
חשוב לזכור, שסדר חיצוני משפיע על השקט הפנימי שלנו. החוץ והפנים משקפים זה את זה.
לחלל אפלולי יש השפעה דיכאונית על המוח והשפעה על האנרגיה שלנו. במחקרים גילו שתאורה חלשה לאורך זמן מצמצמת את היכולת המוחית, ולכן חשוב לעבוד עם תאורה חזקה. לעומת שעות הערב, שאז מומלצת תאורה צהובה ורכה יותר, שמשפיעה גם על איכות השינה.
כל מעצב יודע מה החשיבות של התאורה בעיצוב האווירה בחלל. היום בשל המחקר המדעי אנחנו מבינים שמדובר במנגנון שיכול להשפיע על הפיזיולוגיה שלנו. לאור, וליתר דיוק לאור טבעי, יש קשר לאופן שבו עובד מנגנון המלטונין האחראי למעגל השינה התקין. המלטונין, המכונה גם 'הורמון החושך', ממלא תפקיד מפתח במעגל השינה שלנו. הוא מיוצר ומופרש מבלוטת האצטרובל והדבר המרכזי שמשבש את הפרשתו הנו אור, ובעיקר גלי האור הכחולים שמאפיינים את אור השמש הטבעי.
מחקרים מצאו כי חשיפה למקורות תאורה בשעות הלילה מפחיתה את ההפרשה של הורמון המלטונין ועשויה להוביל להפרעות שינה ולסיבוכים רפואיים נוספים.
חוקרים ממליצים להימנע מחשיפה למקורות פולטי אור קרובים בסמוך לשינה, ולכן אחד הדגשים של הנוירו עיצוב, גורס שאסור שתהיה בחדר השינה טלוויזיה או מסך מחשב כי ריצודי האור הכחול פוגעים בהפרשת המלטונין.
גם פה העובדה הזו מסתדרת עם ההגדרות האינטואיטיביות של 'אור חם' ו'אור קר'. לכן נעדיף בערב להאיר את הבית באמצעות תאורה כתומה ('חמה'),
לסיכום, הטמעת עקרונות של נוירו פיזיולוגיה בעולם עיצוב הפנים מסתמנת כמכשיר חשוב בארגז הכלים המקצועי של מעצבי הפנים והאדריכלים. הידע הנצבר ילך ויגדל וישפר את תהליך התכנון והתוצאה עבור הלקוחות.
השפעת העיצוב אינה תמיד מודעת, אנו מבצעים שיפוטים מהירים (תוך חצי שנייה) של תמונות ועיצובים – עיצוב מדויק, גורם לנו להרגיש הרבה יותר נוח וחוסך תהליכי סטרס שאנחנו אפילו לא מודעים להם.
גם איכות הקשר עם האנשים מושפעת מהעיצוב. בבית מאורגן, מסודר ומעוצב תהיה השפעה חיובית על הקשרים הבינאישיים וזמן האיכות. דמיינו אתכם יושבים בסלון או במטבח שלכם אוכלים ושותים יין עם בני משפחה וחברים. סיטואציה כזו לא מתרחשת בבית שנמצא בכאוס תמידי.